Belgen: 'Mijd paling i.v.m. vergiftigingsgevaar'

8766
07 jul 2017

Onze rivieren bevatten te veel pesticiden, kwik en vlamvertragende stoffen. Toch verorberen we jaarlijks nog 30 ton paling uit onze rivieren. ‘Onverantwoord’, zegt bioloog Claude Belpaire. Samen met collega’s van de Universiteit Antwerpen deed Belpaire, in opdracht van de Vlaamse Milieumaatschappij, metingen in elf rivieren en kanalen. Hij ging er op zoek naar de aanwezigheid van twaalf schadelijke stoffen in het spierweefsel van baars en paling.

De lijst van schadelijke stoffen is opgesteld door Europa. Het gaat onder meer om kwik, dioxines, pesticiden en vlamvertragende stoffen die verwerkt zijn in allerhande bouwmaterialen en elektronica.

10 x hoger


Belpaire: ‘In Nederland heeft men vorig jaar het bloed onderzocht van mensen die geregeld wilde paling eten. Het dioxinegehalte bleek tot tien keer hoger te liggen dan dat bij wie geen paling eet. In Vlaanderen bestaan geen commerciële paling­visserijen, maar in Frankrijk en Nederland wel. Verschillende daarvan zijn al gesloten vanwege de volksgezondheid.’

DDT


Belpaire is ook bezorgd om de gezondheid van de paling zelf. Het gaat al decennia slecht met de vis. De glasaaltjes raken in heel Europa in de verdrukking. ‘We zoeken al een tijdje naar de mogelijke oorzaken van de achteruitgang van de palingstocks. Vervuiling is daar zeker een van. Vervuiling door nieuwe schadelijke stoffen, maar ook historische vervuiling, zoals de pesticide DDT, die al in de jaren 70 werd verboden. Overigens blijkt uit mijn paling­onderzoek dat er sommige mensen nog een voorraadje DDT hebben, want uit het profiel van de gemeten vervuiling kun je opmaken dat het een min of meer recente vervuiling betreft.’ 

Gerelateerde berichten
29 jun 2016 Onderzoek: palingeter krijgt veel gif binnen 13539 (Bron: Wageningen UR). Mensen die veel paling uit onze vervuilde rivieren hebben gegeten, hebben hoge gehaltes dioxine- en pcb-achtige stoffen in hun lijf. Dat blijkt uit onderzoek van promovendus Myrthe van den Dungen. 24 jun 2016 Visser opnieuw betrapt op vissen in dioxinegebied: boot kwijt 16013 Een beroepsvisser is gisteren opnieuw aangehouden bij de Haringvlietsluizen voor het vissen in een dioxinegebied. De inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de politie hebben de man op heterdaad betrapt. Daarbij is ongeveer 65 kilo wolhandkrab en 120 kilo paling door de NVWA in beslag genomen. 21 mei 2015 Vara Vroege Vogels: 'Eet jij nog paling?' (video) 9656 De aal wordt met uitsterven bedreigd. De vangsten zijn sinds 1950 met 75% afgenomen. De glasaalintrek sindsdien met maar liefst 95%. Daarnaast is veel aal met dioxines vergiftigd. 02 dec 2014 Visverbod dioxinegebieden uitgebreid 11144 Vandaag verstuurde Staatssecretaris Dijksma (EZ) aan de Tweede Kamer een brief over een uitbreiding van de lijst met gesloten wateren voor aal- en wolhandkrabvisserij. 22 apr 2014 Aal blijft zorgenkindje (video) 9328 De laatste tijd duiken er her en der berichten op dat de toestand van de aal minder kritiek zou zijn dan wordt gedacht. Vanuit de beroepsvisserij klinken er geluiden dat beperkende maatregelen, zoals de gesloten tijd voor de aalvisserij, niet meer per se noodzakelijk zijn. De feiten wijzen echter nog altijd op het tegendeel.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.